Teste grilã de gramaticã dupã programa de admitere în şcolile de agenţi de poliţie și de subofiţeri de jandarmi

Teste grilã de gramaticã dupã programa de admitere în şcolile de agenţi de poliţie și de subofiţeri de jandarmi

TRANSPORT

Livrarea se face prin intermediul unei firme de curierat rapid. Costul transportului este de 20 lei.

 

TVA INCLUSĂ

Prețul este final, include TVA și nu include taxa de transport.

Maria Țicleanu
Editura: Hoffman
Număr pagini: 211
ISBN: 978-606-615-872-5
Anul apariției: 2016
Disponibilitate: În stoc
Cant: Adaugă în coş

Această lucrare pune la dispoziția celor interesați forme verificate de pregătire la gramatică, în vederea susținerii concursului de admitere în formele de pregătire din școlile de agenți de poliție și de subofițeri de jandarmi, precum și în facultățile de drept pentru tinerii aflați în pragul opțiunii viitoarei profesii.

Studierea gramaticii facilitează comunicarea exactă a ideilor și a sentimentelor exprimate de vorbitori și interpretarea lor corespunzătoare de către cei care recepționează mesajele. Corectitudinea exprimării se impune atât în comunicarea orală, cât și în cea scrisă, cu mențiunea că mesajele din ultima categorie necesită o grijă aparte, întrucât pot fi receptate de un public mai larg ori pot fi destinate să devină documente oficiale. În acest caz, se acordă mai multă atenție clarității exprimării, proprietății termenilor, stilului impus de natura comunicării, respectării corectitudinii gramaticale și a celei de punctuație.

Din păcate, soarta limbii noastre este dintre cele mai oropsite, căci, în afara interesului tot mai scăzut de cultivare a limbii în școală, se manifestă, în relațiile interumane, o neglijență aproape totală a vorbitorilor față de respectarea regulilor, indiferent de nivelul de instruire sau de poziția social-politică a acestora.

În acest cadru, lucrarea de față s-ar înscrie ca o picătură într-un ocean, dar cu un loc bine stabilit într-un sistem care a mai păstrat respectul pentru limba română, cea mai valoroasă comoară transmisă de străbuni. Ea cuprinde un număr de 12 teste-grilă de 60 de itemi, toate rezolvate, de tipul și gradul de dificultate ale subiectelor formulate în anii anteriori de către instituțiile de învățământ organizatoare.

Testele vizează verificarea cunoștințelor de fonetică, vocabular (norme aplicate neologismelor, în special anglicismelor), morfologie, sintaxa propoziției și a frazei, ortografie și punctuație, accent. Este necesar însă, ca, înaintea rezolvării exercițiilor propuse, să fie asigurată fundamentarea teoretică a cunoștințelor de gramatică, fără de care nu este posibilă rezolvarea testelor-grilă. Acestea sunt gândite tocmai să constate nivelul cunoștințelor, priceperilor și deprinderilor privind problemele de limbă, pentru a identifica soluții bazate pe reguli și eliminarea situațiilor ce ar putea produce confuzii, ambiguități sau interpretări eronate. Întrebările vizează nu atât volumul de cunoștințe acumulat, cât, mai cu seamă, soliditatea acestora, capacitatea competitorului de a se orienta rapid în indicarea răspunsului corect, în condițiile existenței unor variante propuse, unele, la limita corectitudinii, eliminând posibile confuzii.

O carte apreciată, verificată deja de seriile anterioare, folosită la asigurarea bazei teoretice a cunoștințelor este și lucrarea noastră Gramatica limbii române în scheme, destinată a pune la îndemâna celor interesați o sinteză a cunoștințelor ordonate și concentrate într-un număr relativ redus de pagini, completată cu teste-grilă pentru fiecare capitol și subcapitol.

Pregătirea individuală va trebui să aibă în vedere și o anume tehnică de rezolvare, pornind de la eliminarea variantelor de răspuns, prin aplicarea regulilor elementare sau fundamentale de analiză: un complement se subordonează întotdeauna unui verb, adverb, adjectiv sau interjecție, câtă vreme un atribut se subordonează necondiționat unui nume, fie el substantiv, pronume sau numeral; diferențierea cu ușurință a părților de vorbire flexibile de cele neflexibile; identificarea felului subordonatelor aplicând criterii exclusiv gramaticale; schimbări de semantică produse de accent etc. De altfel, cine reușește ca într-un final să rezolve toate testele propuse aici va avea siguranța că se va afla pe lista reușiților la orice concurs, pentru obiectul gramatică.

Problematica pusă de programele de admitere vizează asigurarea capacității individuale și a abilităților de comunicare orală și scrisă a concurenților, conferind acuratețe exprimării, ca bază sine qua non a aplicării cunoștințelor ce urmează să le definească profesia.

Apreciem că această lucrare poate fi o provocare pentru pregătirea individuală a competitorilor, căci, pentru atingerea obiectivului, este necesar efortul individual presupus de însușirea gramaticii, un obiect cu multe capcane, dar necesar în formarea oricărui intelectual, cu atât mai mult a celui pentru care, în carieră, comunicarea deține un loc atât de important.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Autoarea

Nu sunt opinii despre acest produs.

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta:Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rea           Bună

Introduceţi codul din imagine:Loading...