Gramatica limbii române în scheme

Gramatica limbii române în scheme

TRANSPORT

Livrarea se face prin intermediul unei firme de curierat rapid. Costul transportului este de 20 lei.

 

TVA INCLUSĂ

Prețul este final, include TVA și nu include taxa de transport.

Dumitru Țicleanu, Maria Țicleanu
Editura: Hoffman
Număr pagini: 378
ISBN: 978-606-615-659-2
Anul apariției: 2016
Disponibilitate: În stoc
Cant: Adaugă în coş

Această lucrare, ajunsă la cea de a noua ediție, a avut un parcurs pe care nu l-am sperat la început. Când s-a născut ideea de a încerca să concepem o gramatică practică, am avut în vedere propria noastră experiență din timpul studenției, când pregăteam examenele, concepând schițe care să ne ajute atât la înțelegerea normelor stabilite de această știință, cât și la reprezentarea raporturilor dintre elementele structurale, într-o proiecție grafică.

Propriile rezultate la examenele de gramatică ne-au determinat să concepem un sistem prin care să punem la dispoziția celor interesați de acest obiect(fie din pasiune, fie din necesitatea pregătirii unui examen) un parcurs sigur și verificat în atingerea obiectivului. Sigur că acest demers nu ar fi fost posibil fără rolul esențial al profesorilor noștri, cărora le purtăm și astăzi o nestrămutată recunoștină: la literatura română, academicianul Șerban Cioculescu, la istoria limbii, acdemicianul Gabriel Țepelea, la limba română contemporană, Gh. N. Dragomirescu și alte somități ale timpului.

De fapt, la baza acestei cărți au stat încurajările și sprijinul nemijlocit al Profesorului nostru, acad. Gabriel Țepelea, un reputat specialist în istoria limbii, politician de înaltă ținută, ca prim-vicepreședinte al PNȚ-CD, deputat și președinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaților.

Academicianul Gabriel Țepelea a avut disponibilitatea de a ne credita, dându-ne girul specialistului care a simțit, citind manuscrisul, că într-adevăr propunerea noastră îndeplinește condițiile cerute unei lucrări de utilitate pentru cei dispuși să studieze.

Prefața la prima ediție a încurajat publicul să se oprească asupra acestei cărți, care, iată, a ajuns la cea de a IX-a ediție. Mai mult de-atât, Profesorul ne-a scris o prefață care a însoțit toate edițiile din timpul vieții sale.

”Gramatica limbii române în scheme”, scria Profesorul în prefața citată, ai cărui autori sunt foștii mei studenți, abordează într-o viziune personală, (...) modalitățile practice ale însușirii obiectului, marcate de o sistematizare didactică, uneori excesivă, a aspectelor structurale și a conexiunilor dintre ele.

Sesizând intenția de a pune la îndemâna celor interesați o abordarea adecvată, cu acoperirea cerințelor pieții cărții, Profesorul aprecia: ”Lucrarea este descriptivă și abordează, în sinteză, structurile gramaticale, morfologice și sintactice, precedate de o sumară prezentare a noțiunilor de fonetică și de vocabular. Autorii au intenționat să evidențieze și problemele de profunzime, neglijate de manualele școlare, dar prezente în testele de verificare la unele facultăți: acordul articolului posesiv când substantivul în genitiv este urmat de un determinant în acuzativ (”Serviciul de aprovizionare a armatei,”Departamentul de restructurare a economiei”; Serviciul de informații al inspectoratului școlar”) este realizat în funcție de raporturile stabilite între termenii sintagmei. Se fac, de asemenea, disocieri privind folosirea prepoziției a confundate de vorbitori cu articolul posesiv omonim, în situația substantivelor precedate de adjectivele nehotărâte sau propriu-zise(numeros, diferit, anumit)în forma de acuzativ: ”Opțiunea a mulți oameni”(nu a multor…). Se încearcă clarificări privind situații aparente ale subiectului aflat în alte cazuri decât nominativ și excepțiile propriu-zise.”

Concluzia firească este că autorii au o viziune proprie în abordarea metodică a studierii și însușirii gramaticii în contextul actual de neglijare a aspectelor de cultivare a limbii și de transmitere a mesajelor, fără a ține seama de aspectul ei normat. ”Lucrarea nu este și nu poate fi o descriere integrală a structurii gramaticale a limbii române și nici nu constituie o contribuție originală a studiului acesteia, dar îi revine meritul de a fi abordat, într-o viziune proprie, aspecte ale studierii limbii, utile celor preocupați de cunoașterea în amănunt a problemelor gramaticii românești.

În consecință, încheia Profesorul prefața la prima ediție, o recomand călduros editurii și publicului larg românesc.”

Iată de ce avem datoria să cinstim pe înaintași, să-i omagiem, să-i venerăm și să încercăm, la rândul nostru, să fim utili generației noastre și, dacă e cu putință, și a celor de după noi, așa cum au procedat cei pe care astăzi îi prețuim pentru ceea ce au făcut în timpul vieții lor.

Având în vedere satisfacerea cerințelor unei categorii de persoane interesate de un studiu aprofundat al gramaticii, am considerat necesar să oferim și o variantă cu mai mulți itemi. Acest recurs credem că va contribui la acoperirea nevoii de exercițiu pe care o resimte un segment important al populației școlare orientate spre surse de pregătire cu ofertă minimală de exersare a cunoștințelor de bază. Procedând astfel, am fost nevoiți, din motive editoriale, să fragmentăm materialul: primul volum va conține partea teoretică sistematizată ce a constituit și până acum atracția utilizatorilor, iar cel de al doilea cuprinde exercițiile grupate pe capitole și subcapitole, concepute să consolideze cunoștințele pe care aceștia și le-au putut însuși din primul nostru volum sau din alte surse. În felul acesta, unii dintre cei interesați pot folosi numai primul, numai al doilea dintre volumele noastre sau pe amândouă, după cum le impune nevoia pregătirii.

Oricum va decide viitorul competitor, un aspect nu trebuie să-i scape: pentru atingerea obiectivului, este necesar efort individual extins în însușirea gramaticii, un obiect cu multe capcane și asperități, dar necesar în formarea oricărui intelectual, cu atât mai mult a celui care și-a fixat ca obiectiv o carieră în care comunicarea ocupă un loc de prim ordin.

AUTORII

Nu sunt opinii despre acest produs.

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta:Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rea           Bună

Introduceţi codul din imagine:Loading...